De Dalmatische Hond hond is een hele vrolijke en enthousiaste hond. Ze hebben veel energie en vinden het daarom heerlijk om mee te gaan op een lange wandeling, fietstocht of andere actieve bezigheid. Dit grote uithoudingsvermogen is ook terug te leiden naar het oorspronkelijke doel van de Dalmatische hond. Ze werden vroeger namelijk door de Engelse adel gebruikt als begeleiding van de (post)koets of rijtuig en het bewaken van de stallen. Het is daarom noodzakelijk om een dalmaat ruimschoots te voorzien in lichamelijk beweging, 3x per dag een rondje van 15 minuten is zeker niet voldoende voor deze energiebonken. Dalmatische honden hebben een goede opvoeding nodig, vooral de eerste twee jaar is het erg belangrijk hier voldoende in te investeren.

De Dalmatische Hond is atletisch en intelligent. Door hun bouw, enthousiasme en intelligentie zijn ze zeer geschikt voor verschillende hondensporten. Ondanks hun eigenwijzigheid zijn ze vaak goed trainbaar met wat lekkers. Met een positieve training kunnen dalmaten veel bereiken in verschillende disciplines. De uitlaatklep die een dalmaat heeft bij het beoefenen van een hondensport wordt vaak enorm gewaardeerd. Uiteraard zijn het ook geweldige honden voor mensen met paarden.

De Dalmatische Hond is een hele lieve hond, een echte mensenvriend. Ze kunnen ondanks hun formaat en gewicht heerlijk bij je op schoot kruipen om lekker te knuffelen. Ze voelen zich vaak echt lid van het gezin en willen daarom graag bij het baasje zijn, waardoor ze het niet prettig vinden lang alleen thuis te zijn. Met wat training kunnen ze uiteraard best leren een aantal uurtjes alleen te blijven. Bezoek wordt vaak met luid geblaf verwelkomd. 

Met zijn bijzonder mooie, kortharige witte vacht met zwart of leverkleurig vlekkenpatroon heeft de Dalmatische Hond een prachtig voorkomen. Geen vlekkenpatroon is gelijk en dat maakt elke dalmaat uniek. Door de korte, witte haren zal u wel elke dag de stofzuiger door uw huis moeten halen.